BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


Basın Açıklaması (20.11.2015)

BASIN AÇIKLAMASI
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce bu sezon sahnelenecek eserlerle ilgili medyada yer alan haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirmek adına bir açıklama yapılmasına gerek görülmüştür.

Bazı haberlerde DOB Genel Müdürlüğünce ‘taraflı eser seçimi’ yapıldığı iddialarına yer verilirken, bazı haberlerde de kimi yapıtların isimlerine ilişkin spekülasyonlar ortaya atılmıştır.

Bu sezon sahnelenecek eserler arasındaki “Ali Baba & 40” adlı yapıtın ismine dair spekülasyonların gerçekle uzaktan yakından bir bağlantısı yoktur.

Bestesi Selman Ada’ya, Librettosu Tarık Günersel’e ait opera eserinin “Ali Baba ve Kırk Haramiler” olan isminin, eserin librettisti tarafından daha yalın olması, eserin birçok yabancı dile çevrilmiş olması nedeniyle anlaşılabilir kılınması düşüncesiyle 2005 yılında “Ali Baba & 40” olarak değiştirilmiştir. Bu tarihten itibaren temsillere ait afiş, broşür gibi materyallerde “Ali Baba & 40” ismi kullanılmıştır.

Ayrıca ‘taraflı eser seçimi’ yapıldığı iddialarına ilişkin kamuoyunun doğru şekilde aydınlatılması ihtiyacı da doğmuştur.

Eserler ve temsil sayıları her sanat sezonunda olduğu gibi 2015-2016 sanat sezonunda da 1309 Sayılı Kanunun gereğince oluşturulan ve bu konuda görevli bulunan İl Müdürlüğü Sanat Kurullarınca belirlenmiştir.

Haberlerde iddia edildiğinin aksine sanat sezonunda hangi eserin sahneleneceği ve kaç temsil yapılacağı konusunda Genel Müdürlüğün ya da Genel Müdürlük makamının herhangi bir müdahalesi olmamıştır.

Sanat sezonunda sahnelenecek eserlerin belirlenmesinde; eserlerin sanatsal içeriği ve niteliği öncelikli olmak koşuluyla, seyirci ilgisi ve talebi de dikkate alınarak daha çok izleyiciye ulaşılması hedeflenmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
20 Kasım 2015