BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


Basın Açıklaması (24.02.2016)

Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Konseyi Toplantısı İstanbul’da yapılıyor
 
Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Konseyi Toplantısı, 12 ülkenin katılımıyla bugün İstanbul’da başladı. Konseye üye ülkelerden uzmanların bugün yapacağı toplantıların ardından, yarın (25 Şubat 2016 Perşembe) Bakanlar Konseyi Oturumu düzenlenecek. Bakanlar Konseyi Oturumu’na Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal evsahipliği yapacak.
 
Bakanlar Konseyi Oturumu’nda Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro Furxhi, Bulgaristan Kültür Bakanı Vezhdi Rashidov, Bosna Hersek İçişleri Bakanı Adil Osmanovic, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Aristeidis Nikolaos Dimitrios Baltas, Karadağ Kültür Bakanı Pavle Goranovic, Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kancevska Milevska’nın yanı sıra UNESCO Kültürden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Francesco Bandarin katılacak.
 
Bakanlar Konseyi Oturumu’nun bu seneki teması “Güneydoğu Avrupa Ülkeleri bölgesinde kültür mirasının korunması ve sürdürülebilir yönetimi:  Kültür alanında bölgesel işbirliğini güçlendirmek için öncelikler, zorluklar ve fırsatlar” olarak belirlendi.
 
Toplantı, kültür varlıklarının sayısı ve niteliği itibariyle eşsiz bir zenginliğe sahip olan Güneydoğu Avrupa coğrafyası için bu anlamda ayrı bir önem taşıyor.
 
Yarın (25 Şubat Perşembe) Etiler Le Meridien Hotel’de saat 9.30’da başlayacak toplantı ve görüşmeler basına kapalı gerçekleştirilecek. Toplantı sonunda bir Sonuç Bildirgesi açıklanacak ve saat 12.15’te Basın Toplantısı düzenlenecek.
 
Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Konseyi Bilgi Notu
 
Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültür Bakanları Konseyi, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri (GDAÜ) İşbirliği Süreci kapsamında bölge ülkeleri arasında kültürel alışveriş ve diyalog tesis edilmesi, kültür alanında işbirliğinin arttırılması ve güçlendirilmesi amacıyla kuruldu.
 
Üst düzey politik karar alma mercilerinin oluşturduğu bir forum olan Konsey, 2005 yılında kuruldu. Arnavutluk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti söz konusu konseye üye ülkelerdir.
 
Bunun yanı sıra, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, UNESCO da resmi gözlemci statüsündedirler. Dönem başkanlığı hâlihazırda ülkemiz tarafından sürdürülmekte olup, dönem başkanlığı üye ülkeler arasında alfabetik sırayla devretmektedir.
 
Bu sene toplantılara evsahipliği yapan ülkemiz, dönem başkanlığını Arnavutluk’a devredecektir.