BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


Basın Açıklaması (11.09.2015)

BASIN AÇIKLAMASI

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, 12 Eylül Müdahalesinin yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yayımlamıştır.
 
Bakan Topçu’nun açıklaması şöyledir:
 
“12 Eylül demokrasimiz açısından kara bir gündür. Özellikle bizim kuşağımıza çok büyük acılar yaşatılmış, binlerce insan mağduriyeti ve zulmü hücrelerine kadar yaşamıştır. 12 Eylül’de memuriyet hakları ve hürriyeti elinden alınmış, çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya bırakılmış bir kişi olarak en kötü demokrasinin bile en iyi darbeden daha evla olduğunu gayet iyi biliyorum.

Darbe dönemleri keyfiliğin, insafsızlığın, eziyet ve zulmün tüm hoyratlığıyla yaşandığı zamanlar oluyor. Ülkemiz darbe dönemlerinde hem ekonomik olarak hem de sosyal huzur bakımından girdaplara girmiş, çaresiz bırakılmıştır.

12 Eylül’ün arkasındaki güçlerin ülkemizle ilgili ne hesaplar yaptığı daha sonraki yıllarda daha net görülmüştür. Türkiye’nin, tam bağımsız güçlü bir ülke olma yolunda, darbeler vasıtasıyla hızı kesilmiş, yepyeni sıkıntılar ortaya çıkarılmıştır. Bugün bölücü terör diye karşımızda olan belanın temelleri -bilerek veya bilmeyerek- 12 Eylül uygulamalarının bir sonucu olmuştur. 12 Eylül vatanın selameti için canını bile verenleri de vatana asi olanları da, kısaca her kesimden insanı dövmüş, zulme uğratmıştır. Yaşanan acılar uzun yıllar sürmüş, birçok insanın hayatı altüst edilmiştir.

12 Eylül’e meşru bir zemin oluşturmak için öncesinde ciddi çaba harcanmış ve provokasyonlar gerçekleştirilmiştir. Maraş olayları, Çorum olayları ve en son Konya olaylarının içinde çok ciddi provokasyonlar vardır. Bugün de bir kısım çevreler ne yazık ki benzer provokasyonlar peşine düşmüştür. Bu konuda herkesi daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyorum. Kaostan beslenme hesabı yapanlara karşı hepimiz hep birlikte demokrasinin yanında olmalıyız. Gemiyi batırmaya çalışanlara inat birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik hukukumuzu en güzel şekilde sergilememiz gerekiyor.
 
Bu vesileyle 12 Eylül zulmünde hayatını kaybeden ‘gönüldaşlarıma’ bir kez daha Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin aydınlık geleceğine yönelik hep birlikte hizmet etme şuuruyla ay yıldızlı al bayrak altında sonsuza kadar hür ve müstakil yaşamayı Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”
 
11 Eylül 2015